Uncategorized

Ce inseamna Pastele pentru mine

Golgota- sau Dealul Capatanii

Nu e o intamplare ca Domnul Iisus a fost rastignit in preajma Pastelui evreiesc si nu intr-o alta perioada a anului, desi preotii hotarasera acest lucru cu ceva timp inainte (chiar asa, de ce nu au reusit sa-L prinda si sa-L condamne mai repede sau mai tarziu?). Daca intelegem semnificatia acestei sarbatori vechi-testamentale vom vedea ca e mai mult decat o coincidenta.

Pastele evreiesc comemoreaza eliberarea evreilor din robia egipteana si protectia lor in timpul ultimei urgii pe care a trimis-o Dumnezeu peste Egipt (moartea intailor nascuti dintr-o casa/ familie). Ca sa nu fie atinsi si ei de aceasta pedeapsa, Dumnezeu le-a spus evreilor, prin Moise,  sa unga cei doi stalpi ai usii casei lor si pragul de sus cu sangele unui miel fara defect, care avea sa fie sacrificat cu acest prilej. Din pricina acestui sange, Nimicitorului nu avea sa-i fie ingaduit sa intre in casele evreilor si sa-i loveasca (vezi Exodul 12:23). Sangele acelui miel a insemnat deci protectie, scapare de la moarte si de pedeapsa.

In Biblie, oamenii sunt asemanati cu oile (”Domnul este Pastorul meu” spune David in Psalmul 23:1, ”Noi rataceam cu totii ca niste oi” ne spune proorocul Isaia in capitolul 53 v.6)- aceasta este metafora pe care Dumnezeu o foloseste ca sa ne descrie (o comparatie nu tocmai flatanta, intrucat oile nu sunt cele mai inteligente animale si sunt fiinte destul de neajutorate. De asemenea, ele au nevoie de un Pastor, fara el,  sunt in deriva si nu-si cunosc ”tinta sau directia”. Din perspectiva lui Dumnezeu, asa suntem noi oamenii, si cred ca El ne evalueaza mai bine decat oricine).

Domnul Iisus reprezinta acel Miel fara cusur din Vechiul Testament, sacrificat pentru protectia si eliberarea noastra de sub influenta celui rau. Pentru scaparea noastra de la moarte. Fie ca suntem constienti sau nu, pe pamantul acesta suntem sub influenta a uneia din cele doua forte care sa razboiesc- a Binelui care este Viata sau a Raului care este Moarte (nu exista zone de neutralitate).  Din fericire, avem posibilitatea sa alegem o forta in defavoarea celeilalte. Jertfa Domnului Iisus Hristos este Mana pe care ne-o intinde Dumnezeu  pentru a ne pune sub protectia Lui,  pentru a ne elibera de sub influenta celui rau (sau de sub robia pacatului, in termeni biblici). Jertfa Lui este un dar pe care Dumnezeu ni L-a oferit pentru ca ne iubeste. Insa, ca in cazul oricariu dar, acesta trebuie primit ca sa isi faca efectul.

Iata ce inseamna Pastele pentru mine. Amintirea faptului ca ”atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Sau Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica” Ioan 3:16.

Fie ca anul acesta sa traim Pastele intr-un mod deosebit, nu doar ca pe o traditie ci meditand la scopul si sensul acestei sarbatori. Sa ne deschidem inimile si sa primim dragostea lui Dumnezeu ascunsa in spatele Rastignirii Mielului fara cusur, care a suferit pentru noi. Si asa cum sangele Lui inseamna paza, Invierea Lui inseamna Biruinta. Lupta cu Raul a fost castigata pentru noi, cum sa nu ne bucuram si sa sarbatorim acest lucru?

”Cand ai facut minuni la care nu ne asteptam, Te-ai coborat si muntii s-au zguduit inaintea Ta, cum niciodata nu s-a pomenit, nici nu s-a auzit vorbindu-se si cum nici n-a vazut vreodata ochiul asa ceva: anume ca un alt Dumnezeu sa fi facut asemenea lucruri pentru cei ce se incred in El” (Isaia 64:3).

Va rog sa impartasiti acest mesaj cu toti aceia care credeti ca vor sa isi aminteasca sau sa se gandeasca la semnificatia Pastelui.

Sarbatori fericite!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s